Pillanatkép létünk keresztmetszetéről
Sajtóviszhang
2018.03.04.

Megjelent a Létünk tudományos folyóirat legújabb száma

Megjelent a Létünk 2017-es harma-dik száma.

A társadalmi, tudományos és kultúrális folyóiratban 15 szerző tanulmányát olvashatjuk hat témakörben.

Az első témakörben az Íme az ember két megközelítésből Göncz Lajos Hogyan percipiálják a vajdasági magyar egyetemi hallgatók szüleik neveléssel kapcsolatos viselkedését?, valamint Hódi Sándor „Szolgálólány" vagy „fő" tudomány? Töprengés a pszichológia lehetőségeiről és felelősségéről tanulmánya olvasható.

A Tani-tani fejezet középpontjában az oktatás és a pedagógia áll, Simándi Szilvia Középpontban a közösség és a tanulás, Károly Adrienn Szabadka első tanügyi szakközlönyei a 19, század végén és a 20. század elején című tanulmányát Námesz-tovszki Zsolt, Kovács Cintia és Balázs P. Dorottya közös munkája, a Magyar nyelvű online kurzusok Vajdaságban követi.

Major Gyöngyi Creatio continua: jó(l)lét, mítosz és modernitás tanulmá-nya, valamint Anica Draganić és Szilágyi Mária közös Az apatini sörfőzde alapítása és fejlődése tanulmánya, továbbá Bősz Anett Szabadpiac - elméletek, szabadkereskedelmi megállapodások és az V. európai korridor szerepei tanulmánya olvasható a gazdasággal foglalkozó A társadalom fogaskerekei - gazdaság fejezetben.

A következő, Ami történt, megtörtént - visszatekintés fejezet történelmi témákat mutat be, Molnár Tibor Számadás: a bácskai Tisza mente nagy háborús hősi halottai a számok tükrében, valamint Kurucz Ádám Kun páter a 21. századi történetírásban tanulmányával.

A Válság fejezetben a demográfiai válság áll a középpontban Tóth I. János kemény Pál Európa két demográfiai válságáról tanulmányában.

A zárófejezetben a Recenzióban Kovács Ádám Gábor ír A krítíkaí gondol-kodás fontosságáról a maí társadalomban, Kovács Ádám Gábor Elidegenedés és emancipáció - Karl Marx és a Gazdasági - filozófiai kéziratok kötetről ír, amelyet egy, a mű 170. évfordulójára rendezett konferencia írásaiból állítottak össze. A publíkálásban 30 szerző vett részt, amí általa kötet igen sokszínű lett, s a szerzők arra keresték a választ, hogy mít jelent az elidegenedés, mik a kiváltó okai, mí az, amí fenntartja ezt a jelenséget, és mí lehet a megoldás rá, A szerző kiemeli, hogy a kötet érdekessége nemcsak maga a téma, hanem az, hogy olyan szerzők dolgoztak együtt a köteten, akik máskülönben nem biztos, hogy együtt dolgoztak volna, és így különféle látásmódok ütköznek a közös cél érdekében.

A helyzet rendeződése után hamarosan megjelenik a 2017-es negyedik szám és a 2018-as első szám ís.

sorsi