Individual and Society – Egyén és társadalom
Sajtóviszhang
2016.03.08.

Pécsett jelent meg Bence Erika és Németh Ferenc tanulmánykötete angol nyelven  

A 21. századi irodalomtudományi diskurzus természetszerűleg számolja fel a nemzeti irodalmak határait és figyel a mindenkori nemzetközi mozgásokra. A multikulturális és interdiszciplináris összetevő a vajdasági kutatásokat is jellemzi. Manapság már számos hagyományos és virtuális konferenciát rendeznek a Kárpát-medencében is idegen nyelveken, amelyeknek célja a térségben kutató szakemberek eredményeinek nemzetközivé tétele és a sikeresebb információcsere. Ilyen tanácskozásokon elhangzott előadások tanulmányváltozatait jelentette meg angol nyelvű tanulmánykötetében a Bence Erika–Németh Ferenc szerzőpáros. Tanulmánykötetük címe Individual and Society (Egyén és társadalom). Pécsett jelent meg az ETHOSZ Tudományos Egyesület és a Virágmandula Kiadó gondozásában. A kötet irodalom- és művelődéstörténeti, esztétikai és filozófiai tárgyú, valamint nevelés- és pedagógiatörténeti tematikájú és jellegű tanulmányokat foglal magában. Petőfi Sándor, Mikszáth Kálmán, Herczeg Ferenc, Farkas Geiza, Juhász Erzsébet, Danilo Kiš és mások irodalmi opusa, regények, klasszikus versműfajok, művelődési és kultuszjelenségek képezik a vizsgálatok tárgyát.

A kötetet Bécsi Zsófia szerkesztette, a recenzensek dr. Bertók Rózsa, dr. Ispánovics Csapó Julianna, dr. Draginja Ramadanski és dr. Slavica Pavlović pécsi, újvidéki és mostari egyetemi tanárok.

Draginja Ramadanski szerint: „A kötet egy igen sajátos kapcsolatviszonyt tárgyal, amelynek – kétségtelen irodalmi és társadalmi jelenléte ellenére – az irodalomtudományban aszimmetrikus és rendszertelen elméleti figyelmet szenteltek. Azonban ezúttal nem így történt. A Bence–Németh szerzőpáros harmonikusan megkomponált szövegegyüttese jelentős mértékben megfelel a kötetcím kihívásainak. Noha az az első írásból ered, utóbb a teljes kötet módszertanilag gyümölcsöző keretévé vált. A hungarológiai, interkulturális és intermediális irányultságú tudományos érdeklődés középpontjába azok a jelenségek kerültek, amelyekről nyíltan csak az utóbbi évtizedekben írnak és beszélnek, amelyeket tudományosan is legitimálni és előmozdítani kell, de alávetni releváns kritikának és észrevételeknek is.”

319_2.jpg

Kocsis Lenke

Forrás: Vajdaság MA