Megjelent Gulyás József összegyűjtött verseinek második kötete
Sajtóviszhang
2016.02.14.

Gulyás József összegyűjtött versei II.

Gulyás József (1937–2014) vajdasági író, ma, azaz február 14-én lenne 79 éves. Nagy és értékes költői opust hagyott maga után. Visszaemlékezései, naplói, novellisztikája és önéletírása a 20. század második felének kor- és kórtörténete, az adott időszakban érvényesülő kultúrpolitika maróan éles kritikája.

Összegyűjtött verseinek – még a költő által elrendezett – négy kéziratkötete 1253 oldalt tesz ki. 2014-ben jelent meg az Életjel Kiadó gondozásában első kötete. Ennek kiadásában, szerkesztésében és gondozásában még maga a szerző is közreműködött; a nyomtatott változat megjelenését már – sajnos! – nem bírta megvárni. Az Összegyűjtött versek I. az 1955 és 1965 között keletkezett költéményeket tartalmazza.

A nagyszerű véletlen hozta úgy, hogy Gulyás József összegyűjtött verseinek második kötete születésnapjának évfordulójára jelent meg, ugyancsak az Életjel Könyvkiadó gondozásában: az 1966 és 1969, illetve az 1970 és 1972 között íródott költeményeket tartalmazza, és a Szegedi versek, illetve a Két Szeged között című versciklusait foglalja magában.

A költői életmű ún. „mértani közepé”-t a harmadik kéziratkötet alkotja, amely ugyancsak megjelentetésre kész állapotban került kiadója birtokába. A negyedik kéziratkötet anyagának feldolgozása folyamatban van.

B. E.