„Nézzünk égre!”
Sajtóviszhang
2015.07.10.

Interjú Kónya Sándorral

Kónya Sándor Vajdaság egyik ismert  néprajzkutatója és dalszerzője. A vallásos népnekeket gyűjti és dolgozza fel. Van egy gitárja, amelyet magával visz a könyvbemutatóira is. A vallásos népénekeket és a megzenésített verseket is ezen adja elő.  Legutóbb Kúlán találkoztam vele, amikor a Nézzünk égre! című könyvét mutatták be. Itt jegyeztem le a következő interjút.

  • Hogyan fogadta a könyvét az olvasóközönség?

Mindenütt kellemes élmény ért. Eddig több helyen, Csókán, Tordán, Szegeden, Zentán, Egyházaskéren tartottunk könyvbemutatót. Képzeljék el, még Szegeden is. Nekem nagyon nagy megtiszteltetés, hogy az én könyvem lett a Létünk Könyvek első darabja.

  • Hol folytatott gyűjtőmunkát?

Első könyvem kizárólag Bánátra korlátozódott, de ez a második már egész Vajdaság területét érinti, még Szerémségből is van begyűjtött ének. Kűláról, hogy a hely szellemét idézzük, innek származik a Szent György-ének.

  • Kik segítettek a gyűjtésben, kik voltak az adatközlői?

Leginkább a kántorok voltak, akik a legtöbb tudást feljegyezték. Nagyon örültem, hogy megértették, mit akarok a gyűjtéssel.

  • És tényleg, mi a célja a gyűjtésnek?

Természetesen nem elsősorban az, hogy könyv jelenjen meg, hanem hogy megőrizzem az utókornak ezeket az énekeket.

  • Hogyan történik egy ilyen gyűjtés?

Leginkább úgy, hogy a kántorokat vagy az előénekesekt keresem föl. Nekik egész repertoárjuk van, a szöveg mellett ott van, hogy milyen dallamra éneklik. De már gyűjtöttem telefonon is.

  • Mi jellemző ezekre a szövegekre és a dallamokra? Jellemző-e a valtozatképződés?

Igen, mint minden népköltészeti műalkotásnak, ezeknek az énekeknek is vannak változatai, a széténeklésig jellemző ez.

  • Hogyan épül fel a könyve?

Tíz tanulmányt tartalmaz. Ezek egy részek anyagközlés, más tanulmányok pedig bizonyos szempontból magyarázzák az éneket.

  • Ön műszaki ismereteket tanít középiskolában. Hogy jut egy technikatanár arra, hogy vallásos népénekekkel foglalkozzon?

Gyerekkoromtól kezdve közel állt hozzám a zene. Hegedűsként felléptem különböző rendezvényeken. Itt mondták ismert néprajzkutatók, hogy ne csak zenéljek, hanem gyűjtsek is.

  • Hányféle tudásra van szüksége, hogy ezt a munkát végezze?

Először is zenei képesítésre, a néprajz területén elméleti és gyakorlati tudásra, nyelvészeti, verstani, vallásos, történelmi ismeretekre.

  • Szereti a népénekek gyűjtését?

Igen, ez már életem nélkülözhetetlen részévé vált.   Köszönöm a lehetőséget, hogy interjút készíthettem Önnel!  

                                                                                    Zámbó Illés, 7. osztály,

                                                                                Kupuszina

Forrás: Magyar Szó