A Létünk és a Forum tanácskozása: Tudósképzés és kutatói műhelyek a felsőoktatásban
Sajtóviszhang
2013.10.18.

VAJDASÁG MA

Tudósképzés és kutatói műhelyek a felsőoktatásban címmel mentori-doktoranduszi tudományos konferenciát szervez a Létünk társadalomtudományi folyóirat és a Forum Könyvkiadó Intézet Újvidéken október 26-án, szombaton a Forum-ház IV. emeleti üléstermében.

A program 9 órakor kezdődik Virág Gábornak, a Forum Könyvkiadó igazgatójának és dr. Bence Erikának, a konferencia elnökének köszöntőjével, majd 9.10-től ifj. dr. Korhecz Tamás Tudósképzés és kutatás a szabadkai állami egyetemen – vízió címmel tartja meg plenáris előadását.  

Az első szekció moderátora dr. Németh Ferenc, az előadások pedig 9.45-kor kezdődnek. Elsőként dr. Csányi Erzsébet A vajdasági magyar tudományos utánpótlás arénája címmel ad elő, majd dr. Lengyel László A hallgatói munka és teljesítmény mérése és ösztönzése az MNT felsőoktatási ösztöndíjprogramjában című előadását tartja meg. Dr. Mészáros Szécsényi Katalin Új idők – új dalok: doktorok és tudósok címmel tart előadást, Novák Anikó pedig A tudományos életpálya vonzásában című előadásával zárja az első szekciót.  

A 11 órakor kezdődő II. szekció moderátora dr. Rajsli Ilona, az első előadás pedig dr. Bertók Rózsa és Soós Kinga közös, Az Ethosz Tudományos Egyesület tevékenysége és a jelenlegi hatástörténeti kutatások című munkája. Következőként dr. Hajdúné László Zita A versenyszorongás vizsgálata sportolók körében címmel ad elő, majd dr. Horváth H. Attila Lehet-e eszménykép Puskás a felsőoktatásban? című előadását hallhatják az érdeklődők, s a második szekció utolsó előadójaként dr. Ispánovics Csapó Julianna A kutatásmódszertan metodikája címmel tartja meg előadását.  

A III. szekció 12.30 órakor kezdődik dr. Pásztor Kicsi Mária moderálásával. Elsőként dr. Ivanović Josip, dr. Horváth Futó Hargita és mgr. Törteli Telek Márta Kreatív-produktív gyakorlatok című munkájával ismerkedhetnek meg a konferencia résztvevői, majd dr. Hózsa Éva és mgr. Utasi Anikó Janikovszky Éva–Réber László: A gyermekkönyv és illusztrációja című előadása következik. Dr. Pósa Mihály Az epesavionok és nem ionos felületaktív molekulák vegyes micelláiról beszél majd, majd Roginer Oszkár A jugoszláviai magyar irodalom és a geokulturális identitás viszonya az ötvenes években című előadásával, illetve a konferencia értékelésével zárul a program.  

A poszterszekcióban Szilágyi Mária Magyarcsernye – egy bánáti falu történetének írott és képes forrásai című munkáját prezentálja.  

A Tudósképzés és kutatói műhelyek a felsőoktatásban című tudományos konferencia tolmácsa dr. Halupka Rešetar Szabina lesz.