Könyvbemutató: Egy temerini asztalos kalandjai a világégésben
Sajtóviszhang
2015.01.26.

Bemutatták a temerini K. József első világháborús kézirata nyomán készült könyvet

„Pedig én katona akartam lenni” – K. József visszaemlékezései a Nagy Háborúra 1914-1918

Január 30-án, pénteken este hat órai kezdettel egy, az olvasók számára feltételezhetően rendkívül érdekes könyvet fognak bemutatni a temerini Lukijan Mušicki Művelődési Központ képtárában. A karácsonyi ünnepek táján hagyta el a nyomdát a temerini származású K. József ( 1897-1969) több évtizedig lappangó első világháborús emlékirata, melynek megjelentetését a Forum Könyvkiadó és a Temerini Múzeumbarátok Egyesülete vállalta.  

187_2.jpgK. József még nem volt katonaköteles, amikor trénkocsisként részesévé vált a Szerbia elleni 1914 őszi hadműveleteknek, majd néhány hónap múlva a galíciai-bukovinai frontszakaszra került, s ekkor sorozták be tényleges katonának. 1918 februárjában, féléves horvátföldi hátországi szolgálat után alakulatával a legnagyobb véráldozatot követelő frontszakaszra, Észak-Olaszországba irányítják, megsebesül, s október végén, nem sokkal az osztrák-magyar katonai összeomlás előtt ér haza Temerinbe. A kiadvány a Létünk folyóirat könyvsorozatának 2. darabja, Csorba Béla és Ökrész Károly rendezte sajtó alá, látta el jegyzetekkel és bevezetővel.  

A könyvbemutató alkalmi kiállítással párosul az első világháborúban részt vett helybeliek fényképeiből, relikviáiból. Temerin több mint négyszáz hősi halottat veszített az első világháborúban.  

Ádám Csilla

Forrás: Vajdaság MA