Eleven kapocs múlt, jelen és jövő között
Sajtóviszhang
2014.12.24.

A Nézzünk égre! zentai bemutatója

A Zentai Alkotóházban kis számú, de érdeklődő közönség előtt került sor a minap Kónya Sándor Nézzünk égre! című, a vajdasági népénekekkel foglalkozó írásait tartalmazó kötetének bemutatójára.

A könyv egyúttal a Létünk folyóirat idén indított könyvsorozatának első darabja. Az estet hangulatossá a Pannónia férfikórus tette, amelynek tagjai karácsonyi énekeket adtak elő.

161_2.jpg

A szerző munkásságát és könyvét dr. Bence Erika, a Létünk folyóirat fő- és felelős szerkesztője méltatta. Felszólalásában szólt a Létünk Könyvek tervének létrejöttéről, amely még a 2012-es évre tehető. Vázolta a tudományos folyóirat törekvéseit, amelyekkel a nem szakmai közönség megszólítását is beemelték koncepciójukba és terveikbe. Ezt a célt szolgálja a sorozat és a folyóirat évi tudományos, de népszerűsítésre törő tanácskozása is, amelynek keretében egy-egy aktuális társadalmi-tudományos kérdést vitatnak meg.

Kónya Sándor munkásságának és könyvének jelentőségét a hagyomány jövőközpontú értelmezésében látja, mert meglátása szerint nincs jövője annak a közösségnek, amely nem érti saját múltját és hagyományait. A vallásos énekek jelentőségét abban látja, hogy kifejezik egy közösség vallásos életére vonatkozó érzésvilágát és viszonyát, valamint hogy egy elevenen élő hagyományról van szó.

A szerzővel Hugyik Richárd, az Alkotóház igazgatója beszélgetett. A gyűjtőmunka sajátosságairól, a gyűjtés folyamatáról és motivációiról, a vizsgált és bemutatott énekeknek a közösség életében betöltött szerepéről kérdezte Kónya Sándort.

Az est keretében a szerző dedikálta könyvét. Ezenkívül a Létünk idei harmadik és különszáma is az olvasók rendelkezésére állt.

Forrás: Magyar Szó